Ta bilder på människor
Ta bilder på människor

Ta bilder på människor

Det är väldigt vanligt att anlitas som porträttfotograf. Är man anställd av till exempel en tidning är det i regel också ofta människor man tar bilder av. Men man kan också fotografera människor av andra anledningar. Det kan till exempel vara bröllopsbilder, konsertbilder eller liknande.

Vad kan man ta betalt?

Som fotograf bör man inte gå med på att ta alla bilder gratis. Om man fotograferar en vän eller om man ska fylla på sin portfolio kan det hända att man kan ge bort en del bilder men man får inte låta sig utnyttjas. Om man känner sig osäker på hur mycket man kan ta betalt finns det bra råd hos Svenska fotografers förbund och där finns även prislistor man kan utgå från beroende på hur många bilder kunden vill ha, samt på hur bilderna ska användas.

Att fotografera bröllop

Att fotografera bröllop är svårt och det är inget man bör ta på sig om man inte känner sig säker. Om bilderna inte blir bra kan man inte ta om dem. Om det är det första bröllopet man ska fotografera kan det vara klokt att göra det gratis. På så sätt kan brudparet anlita en professionell fotograf, och så kan man som nybörjare passa på att lära sig samt ta bilder vid sidan om. Då ser man också om bröllopsfoto är något man vill hålla på med.

Fotografera barn

Att fotografera barn kan vara en utmaning. De kanske inte alltid är samarbetsvilliga och att få dem att le på beställning är omöjligt. Att ha roliga leksaker på plats, och ett gott tålamod är inte fel. Tänk även på att barnet inte måste le mot kameran. Även bilder där barnet är naturligt glatt åt något annat är väldigt vackra.

Vad krävs av fotografen?

Om man som fotograf vill fotografera människor är ett bra tålamod och förmågan att ta människor på rätt sätt viktigt. Man behöver kunna få även de personer som inte är speciellt vana att vara på bild att slappna av. Fotograferingen ska inte vara en plåga utan det ska vara roligt. Att kunna ge komplimanger och att se perspektiv samt att ta bilder som blir så smickrande som möjligt är viktigt för att den som står framför kameran ska anlita en igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *