Resultat klubbmästerskap 2, 2019

Jury för årets Klubbmästerskap 2: Åmåls fotoklubb.
Tema Vänskap

Enstaka bild

1:a – Åsa Molander med “Vänskap 3”
Kommentar: Den här bilden föll vi för direkt och den hamnade snabbt på förstaplatsen. Perfekt att bilden är tagen bakifrån och inte framifrån med bra komposition. Att mjukisdjuren är välanvända ger även detta en härlig känsla. Samtidigt tycker vi att detta är den mest kreativa av samtliga bilder.
Vi gratulerar till en fin bild och till förstaplatsen!!

Åsa Molander - "Vänskap 3". 1:a i enstaka bild - KM2.

 

2:a – Per Axelsson med “Vän 2”
Kommentar: Mycket bra komposition och trevligt med en svart-vit bild för en gång skull. Mycket bra beskuren och en fin ljusskala och en bra diagonal. Händernas placering bidrar till en bra sammanhållen bild.

Per Axelsson - "Vän 2". 2:a i enstaka bild - KM2.

 

3:a – Björn Otterdahl med “Blick”
Kommentar: En bild som verkligen utstrålar mycket värme och vänskap med ett fint kvällsljus och väldigt fin bokeh. Vi diskuterade vad som kunde gjort bilden bättre, men vi hittade inget, så anledningen till att den hamnar på tredje plats är bara för att de kommande två bilderna tycker vi är lite bättre.

Björn Otterdahl - "Blick". 3:a i enstaka bild - KM2.

 

4:a – Maria Berg med “Vänskap/Syskon”
Kommentar: En härlig bild på vänskap, tyvärr är hela bilden lite sned. Vi tycker att bilden blivit bättre om man maskat av den, så man koncentrerat sig mer på barnen, se nästa bild (se ovan). Barnen är mycket väl placerade i rutschkanan högst upp och inte i mitten.

Maria Berg - "Vänskap/syskon". 4:a i enstaka bild - KM2.

 

5:a – Maria Berg med “Vänskap/Hund/Människa”
Kommentar: Bilden uppfyller temat väl i dubbel bemärkelse. Lite synd att hunden i bakgrunden bakom axeln syns, Det skarpa solljuset gör att bilden blir lite urfrätt, dessutom är mannens huvud lite kapat, mer luft över huvudet hade varit önskvärt.

Maria Berg - "Vänskap/hund/människa". 5:a i enstaka bild - KM2.

 

Kollektion

1:a – Bengt Andersson med “Morgon”
Kommentar: De två första bilderna har ljuset fint placerat i träden medan den tredje bilden tyvärr har missat detta. Vi har tidigare skrivit mycket om beskärningar och även i den här kollektionen skulle vi vilja föreslå att alla tre bilderna beskärs till ett mer långsmalt format. Försök med detta och vi tror att fotografen blir nöjd.
Oavsett vilket, så vill vi gratulera till fina bilder och en förstaplacering.

1:a. Bengt Andersson. KM 2 - Kollektion. "Kollektion Landskap" Nr. 1
1:a. Bengt Andersson. KM 2 - Kollektion. "Kollektion Landskap" Nr. 2
1:a. Bengt Andersson. KM 2 - Kollektion. "Kollektion Landskap" Nr. 3

2:a – Åsa Molander med “Kollektion landskap”
Kommentar: I den här kollektionen tycker vi det är bild 2 som är den mest tilltalande, med förgrund, mellangrund och bakgrund som kompletterar varandra fint där stenen placerats bra i gyllene snittet. Den första bilden skulle vunnit på om man beskurit den ordentligt, samt placerat stenen till vänster, så man bara sett en del av stenen (ca hälften) samt att man fått lite av himlen, vassen och lite av vattnet. Även bild 3 hade vunnit på att himlen beskurits (ca halva himlen) då stenen kommit mer till sin rätt. Dessutom tycker vi att alla bilderna kunde fått lite mer stuns/kontrast.

2:a. Åsa Molander. KM 2 - Kollektion. "Kollektion Landskap" Nr. 1
2:a. Åsa Molander. KM 2 - Kollektion. "Kollektion Landskap" Nr. 2
2:a. Åsa Molander. KM 2 - Kollektion. "Kollektion Landskap" Nr. 3

3:a – Arne Bäcklund med “Forsakar”
Kommentar: Bild nr 1 Vad är motivet? Vi förstår att det är vattenfallet, men det är så mycket annat som stör i bilden, träden till höger och till vänster samt att det blir en väldigt rörig bild. Bild nr 2 skulle varit betydligt mer beskuren, massor av träd i förgrunden och bergssidan till höger, tänk om fotografen zoomat in på vattenfallet, så bilden hade koncentrerats mer där. Bild nr 3 är den absolut bästa och den som gjorde att kollektionen hamnar på plats tre. Den gröna ormbunken väger upp vattenfallet på ett bra sätt så det blir en fin komposition.

3:a. Arne Bäcklund . KM 2 - Kollektion. "Forsakar" Nr. 1
3:a. Arne Bäcklund . KM 2 - Kollektion. "Forsakar" Nr. 2
3:a. Arne Bäcklund . KM 2 - Kollektion. "Forsakar" Nr. 3

4:a – Björn Otterdahl med “Etna”
Kommentar: Bild nr 1 är en riktig höjdarbild, med den slingrande vägen och bergen i bakgrunden som bleknar bort allt eftersom. Bild nr 2 faller direkt ur ramen i o m att det är en helt annan färgskala och en massa människor som tittar ner i en stor grop. Bild tre hade blivit betydligt bättre om man zoomat in så man sluppit människorna och bilen till höger. Dessutom tycker vi att den är lite blek, lite mer kontrast i bilden hade inte skadat.

4:a. Björn Otterdahl . KM 2 - Kollektion. "Etna" Nr. 1
4:a. Björn Otterdahl . KM 2 - Kollektion. "Etna" Nr. 2
4:a. Björn Otterdahl . KM 2 - Kollektion. "Etna" Nr. 3

5:a – Ulf Norenius med “Kalidalur”
Kommentar: Den första bilden har sina kvaliteter med bra och karj färgskala. Bild 2 tycker vi att kvinnan skulle varit den som dominerar bilden, nu är det den fula träbron som drar blicken till sig vilket medför att bilden blir intetsägande. Bild tre är en studie i grå färgskala, tyvärr gör bilen att bilden blir fördärvad.

5:a. Ulf Norenius . KM 2 - Kollektion. "Kalidalur" Nr. 1
5:a. Ulf Norenius . KM 2 - Kollektion. "Kalidalur" Nr. 2
5:a. Ulf Norenius . KM 2 - Kollektion. "Kalidalur" Nr. 3