Resultat Klubbmästerskap 2 – 2018

Jury för årets Klubbmästerskap 2: Stenstorps fotoklubb.

Här visar vi de fem som placerade sig i Enstaka bild samt Kollektion. Stenstorps fotoklubb har varit generösa med kommenterar till ytterligare fem stycken i Enstaka Bild. Därför har vi valt att publicera dessa kommentarer som pdf här, då det kan vara lärorikt och kul för fotografen.

Enstaka bild – Tema: Höst

1:a – Ulf Norenius med “Lilla nedan”
Juryns kommentar: Förgrund och strandlinje bra placerade i kompositionen. De vita stammarna speglar sig i det mörka vattnet, mycket effektfullt. Bra att himlen bara syns i vattenspeglingen. Denna ljus yta ger en bra kontrast mot den mörkare bakgrunden. Dessutom en mycket lugn och harmonisk färgskala. Vi gratulerar.

2:a – Per Axelsson med “Höstmorgon”
Juryns kommentar:  Stämning i väntan på ljusare tider. Bilden har tre delar. Nederst, vatten och en strandlinje som markeras av ett dimstråk. Sedan ser man byggnaderna på stranden. Och så börjar dimman igen och en sol på gång. Det bästa är att solen lyser på trädtopparna.

3:a – Ulf Wemme med “Sista gröngräset”
Juryns kommentar: Perfekt regisserat. Alla huvud åt samma håll. Två plus tre med lite mellanrum. Avbrott och variation. Dessutom är två lite ljusare. Kanske lite beskärning nedtill. Inte upptill för då försvinner hösten. Denna lugna oskarpa bakgrund är ett stort plus i bilden.

4:a – Ulf Wemme med “Höstfärger”
Juryns kommentar: Detta är enda gång man får lägga strandlinjen mitt i bild. Bra komponerat med god hjälp av dimman. Kanske lite snålt beskuret i nerkant. Mer av den svaga krusningen kunde lyft bilden ännu mer. Men det kanske inte fanns mer.

5:a – Maria Berg med “Höstvacker sjö”
Juryns kommentar: Några steg till höger, då hade diagonalen blivit bättre. Eller så hade fotografen ramlat i. Bryggan ger ändå ett sug in i bilden. Personen bra tecknad mot bakgrunden. Den skrangliga bryggan skapar lite spänning i den annars lugna miljön.

 

Kollektion – Tema: Linjer

1:a – Maria Berg med “Trädlinjer”
Juryns kommentar:  Klar vinnare från början. Här har fotografen tänkt till ordentligt. Olika utsnitt av träddungar fotograferade i olika former av oskärpa/skärpa. Bra att det börjar med oskarpt och fortsätter till skarpt. Bild 2 är den klart bästa, en riktig pärla. Grattis till vinnaren.2:a – Christina Fryle med “Trainline”
Juryns kommentar: En tillsynes enkel och lite fantasilös kollektion som vinner ju mer man tittar på den. Bilderna omges av en slags mystik som den lila tonen och mönstret i förgrunden skapar. Linjerna binder ihop kollektionen, både spåren och mönstret. Var är vi, vart är tåget på väg, vilka åker med. Många frågor, svaren får vi tänka oss själva.3:a – Mia Körberg med “Getty museum”
Juryns kommentar: Här har fotografen hittat en häftig byggnad med olika sorters linjer som förtjänstfull avbildats. Bra variation fina färger. En person på bild 2 vinkar glatt och bryter av lite i den annars stela arkitekturen.

Mia Körberg - Getty Museum. 3:a.
Mia Körberg - Getty Museum. 3:a.
Mia Körberg - Getty Museum. 3:a.

4:a – Sven-Erik Peterson med “4.jpg”
Juryns kommentar: Här har fotografen tittat uppåt och sett linjerna i luften. Kollektionen håller ihop bra och flygplanens linjer avtecknar sig fint mot den vackra blå himlen. Vi tycker att bild 1 kunde med fördel spegelvändas så planet ”flyger in i bilden”. Vi diskuterade också bild 3 med huset, men kom framtill att det ändå var ganska bra med lite variation.5:a – Suz Viktorsson med “Naturens linjer”
Juryns kommentar:  Häftiga undervattensfoton (tror vi), ganska olika men ändå går linjerna igen. Bild 2 är den klart bästa, går säkert bra som enstaka bild. Bild 1 och 3 kunde nog med fördel ”tightas till” och kanske efterliknat bild 2.

Suz Viktorsson - Naturens Linjer. 5:a
Suz Viktorsson - Naturens Linjer. 5:a
Suz Viktorsson - Naturens Linjer. 5:a